November 16, 2010

cinta vs keluarga? mana lagi penting?

hai korang sumer! how was your day so far?
mine? jangan tanya..hampehh!



okayy...entri hari ni nak cakap sket pasal cinta terhalang ni.. memandangkan aku gila tengok citer korea, boleh dikatakan aku nihh expert la gak dalam kes cinta terhalang ni tak pun pasal unrequited love nihh..haha sama je lah kan?

tapi kes cinta vs keluarga yang aku nak cakap nih, bukan yang macam dalam citer korea tuhh..sebab yang dalam drama-drama tuh, selalunya terhalang sebab perbezaan darjat..sorang kaya sorang lagi papa..haha..tapi dua2 hero n heroin okay je..cunn..hensem..baik...etc

but kes ni, ada lain sket! 

hmm..camner nak cakap yerr..
(tapi sebelum tu, kisah ni takde kaitan dengan sesape yg aku kenal, just something i came across with while reading somtehing)

beginilah si gadis ni cun gilak orangnya, putih, comel, pandai masak, lemah lembut..blablabla
semua orang nak kat dia, termasuk lah sorang pegawai yg sangattt sangatt sangattt best ni.. (perlu ya i emphasize 'sangat' tu sampai berkali-kali)


si pegawai tu, kenapa i cakap best?

first, orangnya alim, from family baik2, ada jawatan tinggi.. means kalau si gadis ni pilih dia, memang konpemlah sampai tua dok goyang kaki kat rumah..i bukan nak cakap yang harta ni segala-galanya, but it does play a role in human's life kan? family si gadis pun memang berkenan la dengan si pegawai ni..senang cerita memang tip top lahh!

nak dijadikan cerita, si gadis nih bercinta ngan sorang mamat nihh.. diorang kenal time si gadis ni pegi jalan-jalan and si mamat nih pulak keje kat satu kedai yang si gadis singgah..entah macam mana, si gadis ni setuju pulak bagi no telefon kat mamat yang dia first time kenal tu (kesilapan besar di sini yaaa!)..akhirnya diorang pun bercinta..duhhh

di satu hari perayaan yang tak boleh diberitahu, si pegawai yang diceritakan tadi datang ler kerumah mak ayah si gadis ni, sebab nak merisik ni. memandangkan family both pegawai and si gadis nih kenal, so ramai la yang menyambut dan berborak2.. 

tapi si gadis ni, enggan kuar pi layan si pegawai nihh..terpisat-pisat la si pegawai ni and family nyer, terasa malu2 sedikit.. alahai, si family gadis pun malu la tersangat sebab si gadis nihh buat perangai..


then, a few years past..si gadis ni tetiba ditimpa penyakit..so badannya sangat lemah.semua family dah start balik kampung untuk melawat si gadis ni, termasuklah si mamat pakwe gadis nihh..

disini la bermula kontroversi!

si mamat ni tersangat la kurang manner nya. cara makan, cara pegi bilik air..suma serba x kena.. of course la kalau pegi rumah bakal mentua, sume mata akan jadi spy kan?? tapi, si mamat ni main buat selamba la. bukan saja mak ayah si gadis, kakak abang, anak buah, sumer reject si mamat nihh~ alaahai malangnya nasib

tapi semua orang diamkan, tak mau lah dikatakan memilih and halang kisah cinta orang. yelahh~ kalau macam dalam citer korea tuh, family si gadis ni dalam kategori jahat la kannn..kannn??

so fast forward sket ceritanya.

satu hari, si mamat and si gadis ni bagi tau la yang diorang nak tunang..
si gadis ni currently tak bekerja, and si mamat ni pulak keje x tetap. si family gadis mula risau masa depan si gadis. 

yelah, dah la badan si gadis tuh lemah.. si mamat tu pulak sangat la kerempeng (kalah kerengga tau!)
macam mana nak jaga si gadis kalau diri sendiri pun tak terjaga.

so, mulalah meletus sedikit kekecohan sebab ada family si gadis tak setuju dengan keputusan itu,

mungkin anda yang membaca berasa pelik dengan family si gadis, kenapa nak halang cinta orang?
but cuba pikir, bukan sorang dua yang tak suka, even anak-anak buah si gadis yang takde kena mengena pun anti betul dengan si mamat nihh..

beberapa bulan before si gadis nak bertunang, si family gadis ni mula berbincang dengan si gadsi ni, pikir-pikirkan masa depan, takkan nak bergantung kat suami tanpa ada backup langsung..si gadis ni muda je lagi.. memang sayang la nak kawen

tapi last-last si gadis tak dengar, so family gadis pun mengalah.. buat la apa yang kau suka, kata salah sorang family si gadis ni.

walaupun si ayah, emak, kakak, abang, anak buah semua tak berkenan dengan si gadis punya pilihan tapi kalau cinta, busuk mana pun dikata wangi..

alahai~ si gadis, harap-harap telahan family awak salah and awak akan live happily ever after macam dalam fairy tale tuhh. but kalau la betul apa pendangan family awak sebelum ni, and awak hanya akan realize lepas kahwin~ menangis air mata darah pun tak guna

so, apa pendapat korang semua?

p/s; penulis hanya doakan si gadis tu gembira lah~ haii..si gadis.
p/p/s; bagi si pegawai kat penulis je lah! haha


3 comments: