April 07, 2011

everyone deserves a second chance. even the bad guy

pernah tak korang macam marah gila dekat seseorang yang ada buat salah kat korang?
dalam hati tuh memang dah berbisik lah kan "jangan harap aku nak maafkan kau"

selalunya, situasi ni jadi among couple yang akhirnya jadi ex-couple
antara bestfriend forever to biggest enemy ever
and macam-macam lagi lah

tak dapat dinafikan, bila someone nih dah buat salah kat kita
kita ni yang sebagai 'victim' kejahatan manusia tersebut memang lah akan rasa yang dalam dunia ni semua "ketidakadilan" berlaku pada kita je.



tapi cuba korang fikir dari sudut pandangan orang yang dikatakan bersalah tu
sometimes, sebab salah faham lah benda-benda kecil jadi besar
sebab kita ni, especially malaysian yang terlalu sopan and tak berani to be direct to others
so it lead to miscommunication.

mungkin sebenarnya si pesalah tu ada alasan tertentu atas tindakan mereka.
and maybe juga, selepas mereka buat kesalahan tu, baru mereka rasa bersalah
kadang-kadang, niat diorang maybe baik, but kita yang salah tafsir
or maybe si pesalah tu dah silap langkah disababkan lupa or lalai


apa saja sebab mereka buat kesilapan tu
personally, i think everyone needs to be given a second chance
since mistakes is the best teacher

kita perlulah bagi peluang untuk orang tu berubah kan?
unless kalau dah dua tiga kali buat silap yang sama
tu tak payah bagi peluang, bagi je pelempang.
haha.kejamnya. suka hati je nak lempang anak orang.

takde lah, korang tak payah lah lempang, just ignore je orang tu
sebab dia memang dah tak boleh ditolong lah tu
siapa yang boleh tolong kita melainkan diri sendiri?

see? kalau lah everyone think like this
world would be a better place

p/s: pray pray pray..please pray for me too. i am hoping for a miracle to happen.



No comments:

Post a Comment