June 19, 2011

nak jadi blogger popular? korang mesti ada skill ni

assalamualaikum dan selamat hari bapa especially buat encik aliman tersayang! :D

korang pernah tak terfikir macam ni:

"kenapa aku punya blog tak ramai orang baca? tak pun, kenapa blog aku takde comment sedangkan followers ramai? sedangkan, time aku blog walking tengok blog orang lain, punyalah banyak comment pada setiap entry, sedangkan isi dan fakta tak de lah banyak sangat, setakat merapu semata-mata."

for me, the main reason i buat blog is untuk merapu-rapu jadi tak peliklah my entry memang rarely lah nak ada comment, 0.00001 percent je chance untuk wujud comment dalam satu entry tu. to be truth, masa mula-mula create blog ni taktau pon istilah blogwalking, nuffnang, haters, cik anon dll. i pun taklah expect followers berlambak-lambak, because well i know, mostly my entry memang takde benda sangat pun. my writings are factorized by three things, my feelings, things i like, and mostly my life. since my life pun taklah se'exciting' life mariah carey or taylor swift and my duit pun tak sebanyak mereka, so memang jarang lah nak ada entry like "makan-makan di ...." or "tengok wayang cerita ....." or "my boyfriend is ....". omg now i sound pathetic. haha

my blog hanyalah tempat membebel meluah perasaan tatkala kesunyian atau kebengangan. tapi, lately i ada juga try letak benda-benda beneficial kat dalam ni, at least, blog ni taklah dianggap garbage dump untuk kpop semata-mata. :p

tapi ini bukan lah main point nya.

i think kalau korang nak blog korang meletop da bomb, korang mesti ada skills ni. 
(which i definitely don't have)

one!

FUNNY SARCASM

yes, korang mesti tau skill ni. sangat penting untuk tarik followers yang ramai. kalau boleh penulisan korang mesti se'laser' mulut wartawan melodi. kalau korang boleh jadi cynical dalam setiap entry but dalam masa yang sama funny, 99.9% chance blog korang jadi best and ramai followers adalah tinggi.

second!

STONE HEART

point kedua berkait dengan point diatas. yes, korang mesti keras hati (so not me, i miss "cepat tersentap"). what i mean here, korang tak cepat melatah kalau kena kutuk dengan miss anon or mister haters. sebab, most blog yang ada sarcasm, haters sure akan ada. so, korang kena keras hati and tak cepat melatah dengan comment-comment yang pedih and tajam macam pedang light saber dalam star wars tu.

third!

SOCIAL LIFE & KNOWLEDGE

ni pun sangat penting lah. bloggers yang ada social life yang menarik, pasti dapat tackle readers yang ramai. tambah lagi kalau muka korang cun and comel-comel macam agnes monica or snsd yoona. tak pun mesti handsome or jambu  and hot macam johny depp atau tom cruise. bloggers yang  macam ni selalunya akan ada banyak cerita menarik sebab diorang selalu keluar lepak-lepak dengan members ( which is not me too --> i am a home person), jadi social knowledege korang akan bertambah, like " artis A couple dengan artis B" or "latest fashion" and many more.


but the ciri-ciri yang i list ni bukan lah sahih sesahih sahihnya, because ada je bloggers lain yang takde pon sarcasm or social life yang hebat but sangat famous dikalangan bloggers.

whatever it is, for me, as long what you write tak melampaui batas. nothing wrong. :D

p/s: but i'm very sure about the sarcasm point. apparently people like that kind of writing, even the haters

No comments:

Post a Comment