July 12, 2011

girl's story: why does woman takes loads of time to shop??

random:


**********

assalamualaikum and hello peeps!
jam menunjukkan pukul 3:42 pagi, mesti korang pelik apa pasal lah i update blog pepagi buta nih?
 bangun buat qiamulail ke? *bagus gak idea tu*
actually i dah tertidur dah pukul seploh tadi, dengan lampu tak off, laptop ternganga cam tu je
ishh ishh membazir betol *jangan amalkan, nanti jadi kawan sethan  syaitonnirrajim*
punyalah penat kan, sampai tertido sambil baca blog kauuuu, extreme betul pompuan ni kan??
sekali tersedar, memang konpemm susah nak pejam mata balik

btw, entry ini di ilhamkan from my experience carik kasut semalam
selepas enam hari mencari sepasang kasut yang diminati oleh jiwa gadisku ini
baru semalam berjumpa


itu pun setelah meredah perjalanan berharga RM 13.60++
yelahh mana tak nya, kasut mula dicari di mid valley when i went out with yana last wednesday
pusingg punya pusinggg
tak ketemu juga
okay my shoes curse dah datang
my shoes curse
nice design - high price = rejected
affordable - design sucks = rejected
nice design + awesome price = no size
balik dengan penuh kehampaan sebab kasut tak jumpa tapi poket hampir kosong dek melayan transformers dan melantak laksam di belanga..nyummm nyumm

jadik semalam, nak taknak harus jugak keluar carik lagi
hurrmmm, kalau bukan pasal kena pakai dalam driving class, tak de kerja aku nak beli kasut baru
ini kan cuti sem, i dok umah jerr

now back to yesterday
since it was monday, jadi i pun kena lah pergi carik kasut sorang-sorang
nak ajak kawan, nanti termelencong tengok 'monte carlo' pulak..hehe

ingatkan nak cari dekat jusco terdekat jelah kan
dua kali i tawaff dalam jusco tu

kedai satu
salesgirl: *tengah lap rak kasut*
si pencari kasut: *pusing pusing dalam kedai sambil scan semua kasut yang ada*
salesgirl: *tetiba* "yang row ni semua ada discount kak, dua ploh percent"
si pencari kasut: "okayyy" *hmm ada diskaun tapi aku tak suka buat hape*
si pencari kasut: "thanks, nanti i datang balik yerr" *polite gitu*

kedai dua
salesgirl satu: *dok termenung dekat counter"
salesgirl dua: * dok potpetpotpet dekat salesgirl satu"
si pencari kasut: "aduhh apasal gelap betul kedai ni" *sambil scan seluruh kedai*
hasilnya tetap takde
 pergi kedai tiga and empat, salesgirl dok sibuk makan kat kaunter, kesian pulak,
tapi still usha-usha kott ada yang berkenan

then masuk balik kedai satu and dua
niatnya nak rembat je mana-mana yang nampak fine

kedai satu/dua
si pencari kasut: "boleh bagi saiz seratus(tipu)?" *mak kauu besar gedabakk kaki*
salesgirl: "kejapp yer"
si pencari kasut: "okayyy"
3 min kemudian
salesgirl: ala kak, saiz ni dah habis lahh
si pencari kasut : -___-"
okeyyy, nampaknya my "shoe curse" dah start balik

jadi nak taknak i kenalah pergi gerak klcc pulak
*dahlah duit tak banyak*

50min ++ kemudian

kedai bata, klcc
si pembeli kasut: "kali ni aku tak kira, mahal ke murah ke, aku nak ambik je yang aku suka
*dah fed up ler tu*
usha, usha
si pembeli kasut: "kak, bagi kasut ni saiz blablabla"
salesgirl: "okay"
fastforwarding to about ten minutes later, akhirnya i dapat lah sepasang kasut berharga RM **.**
haha, tak mahal tak murah

aduhh, nak beli kasut punya pasal, satu kl i redah
ini baru case yang ni, korang belum dengar cerita prev lagi
nak kata kaki i besar sangat, saiz standard perempuan kt malaysia je..haha

pastu i gi pusing-pusing dalam cold storage kat level bawah skali tu
sekali ada sorang foreigner ni tanya something kat i
ni besok besok lah i citer, kelakar jugak situation tuhh..haha

******** 

okayy, selesai kisah tadi
ni sedikit infos about women and shopping
mana tau kalau-kalau boleh tolong encik-encik suami/boyfriend kat luar tu memahami sebab apa cinta hati diorang ni sangat lah fussy about shopping

kenapa girls selalunya akan jadi sangat fussy bila beli something, either it's clothes or shoes and even groceries?
1- they want to look their best! 

 admit it guys, you prefer girls with neat clothes and some style rather than some plain unattractive one
yess, beauty is in the eye of the beholder
and dont judge a book by it's cover
or the outer beauty fades but the inner beauty stays

but kalau korang diberi pilihan:
plain looks + inner beauty
gorgeous look + act like a biatch
a little stylish + warm and kind hearted (inner beauty lah tuu)
which one you would prefer?
realistically, it would be the third one kan?
yeahh, tak salah sambil menyelam minum air
2. they don't want to buy something where the quality doesn't fit the price
seriously guys, when it comes to shopping, most girls would have a super power photographic mind
they can compare the style, colour, material and price in one swift glance
hebatt kan?

kenapa girls suka sangat shopping?
1- it's a stress reducer
sound funny, but hell it is soo true. try go shopping after suffering a break up or after getting a bad result
you know, happy things makes someone cheer up
2- way to bond with friends
if most guys prefer soccer match or mamak stalls to hang out with friends, shopping is the best place for girls usually like pretty things. i mean what would sounds better than choosing a perfect fit jeans while gossiping?

kalau tak paham lagi, sila baca disini

so so, ada belambak lagi benda nak dicakap about girls and shopping
but enuff said for this time


this is one last titbits for you!

A study done by GE Money stated that women spend over 8 years of their life shopping. A woman spends 399 hours and 46 minutes each year shopping. Therefore, in a 63-year period, women will shop for 25,184 hours and 53 minutes. The 399 hours and 46 minutes are broken down into the following:
1. About quarter (94 hours and 55 minutes) of her shopping time is spent at the grocery store shopping for food for herself and her family (perhaps because most men do not voluntarily do the grocery shopping).
2. About 10% of her shopping time (36 hours and 17 minutes) is spent buying gifts for family and friends.
3. 48 hours and 51 minutes are spent window shopping.
4. The rest of the time, women shop for themselves: clothes, shoes, accessories, beautification items, and toiletries.

till next time, annyeong! byeong~byeong!

No comments:

Post a Comment