September 20, 2011

life social guide: siapa mereka untuk tentukan?


assalamualaikum and hey hey people ^^

sudah lama tidak bersua, tiba-tiba entri punya tajuk tak boleh belah punya. ohh by the way, dah dua minggu kuliah start, stress pun sudah bermula sedikit *duit ptptn mengalir macam air dalam longkang time hujan woooo*

and nak selit sedikit perihal super junior kesayangan, my mr.simple album version a dah dapat and i dapat cover teukie,but yang bengangnya, sebab delivery cap kangaroo tu telah merosakkan album i sampai koyak
ohh luluh hati melihatnya, takpe-takpe, perlu tabah. and version c a.k.a repackage dah keluar. new songs, a-cha, a day, andante and oops ft fx . i'm so into a day and andante *lagu ballad is just for me*

ohh terlebih merapu, sambung balik perihal tajuk harini.

siapa mereka untuk tentukan?



dalam dunia ni, memang akan penuh dengan manusia yang biased. in fact, i pun biased. you see, manusia dalam category homo sapien ni , everyone akan ada tendency untuk memihak kepada mereka yang beri kepentingan pada mereka, or mereka-mereka yang ada hubungan dengan kita

for example, katakanlah korang dalam satu building yang tengah terbakar, sekarang korang kena pilih either nak selamatkan bestfriend korang or another minah/mamat yang korang tak kenal

well, usually, jawapan suci adalah "saya akan cuba selamatkan dua-dua jugak"
but reality is not as sweet as it seems. truthfully, bila dah under keadaan trauma begitu, otak akan shutdown and activate survival mode, so most likely, kita pasti akan selamatkan bestfriend kita instead of that unknown people, right? or worst, just lari selamatkan diri sorang sorang. yes, reality kill.

so. kalau dibaca macam ni, orang sekeliling akan cakap. gila selfish dia ni. pikir diri sendiri je. but seriously, siapa mereka ak tentukan baik buruk kita based on a single act, or based on a few bad decision?

but i'm not saying that, kita tak boleh kritik. teguran membina adalah satu motivasi yang kuat buat kita. but nowadays, people tend talk bullshit and condemning a single act instead of giving nasihat yang baik.

best example, youtube.

sapa tak kenal youtube? meh angkat tangan. i nak tabik spring kat dia sebab berjaya menahan godaan maya yang hebat. serious. youtube is addicting. and especially time tengak viral videos.

when you guys tengok viral videos, usually, comments , likes and dislikes akan keep popping out kan? since youtube is worldwide, you can say, bila it's a good video ramai akan comment good stuffs, but bayangkan if viral video tu is somethig yang sucks? like rebecca black friday?

confirm anti akan memenuhi ruang. i used to be like that, maybe i am still like that now too. sometimes. commenting and saying hurtful words to people yang i don't even know personally. but i hope i dah berubah lah, since dulu kurang matang and tak pandai pikir pasal hati dan perasaan orang lain

but bila difikir balik, siapa kita nk tentukan diri somebody else tu baik or not.

ini lah point entry hari ni, even though it's cliche' but inilah yang kita selalu buat and kita tak sedar yang bukan sahaja kita dah sakitkan hati manusa, but kita jugak dah tebalkan buku amalan side 'DOSA' tu

and Allah ada cakap, kalau kita buat salah dengan Dia, kita boleh bertaubat sebab Allah Maha Pengampun. but let say, kita sakitkan hati people like i say, Rebecca Black, even virtually, macam mana nak mintak maaf kat dia? dosa dengan manusia lagi susah nak dihapuskan

so berbuat baiklah sesama kita
so that life will be a lot better ^^


okay guys, till next entry!
annyeong! byeong~byeong ^^

No comments:

Post a Comment