October 18, 2011

life's guide: come one people, common sense please

assalamualaikum and hey hey peeps ^^


topic kita today is common sense
selama i hidup 20 tahun ni, i tak pernah terfikir yang i akan terjumpa orang yang takde common sense
or maybe ada tapi buat-buat macam tak ada

so okaylah
atas dasar tanggungjawab kepada masyarakat
i dengan ini nak bercakap pasal common sense
so that, maybe akan berkurang golongan yang tak ada common sense kat atas muka bumi ini


nak pendekkan cerita
mari kita bagi contoh perbezaan orang ada common sense dengan yang takde

Situasi 1
Anda sedang berjalan ke kelas, masa on da way tu, ada bekas air yang dibuang kat tengah jalan.So apa yang anda akan lakukan?
People with common sense: Kutip sampah itu and campak masuk dalam tong sampah
People without or with less common sense: Ehh, ada orang buang je sampah kat sini. Okay lah kalau aku buat kan? *sambil mencampak tisu ke lantai*
Situasi 2
Anda menumpang di bilik/rumah saudara-mara/kawan anda. Apa yang anda patut buat?
People with common sense: Akan tolong kemas, tak akan membazir elektrik and air, and sedar diri yang diri tu menumpang, so akan cepat-cepat blah sebelum orang start jadi fed up
People without common sense or less: Goyang kaki, online pakai elektrik 24 jam, tak reti tutup lampu and tak reti nak mengemas langsung.


sesungguhnya, common sense is something yang kita perlu praktikkan even on simplest thing in life. paling penting you have to be 'celik' lah. ni dok menonong buat hal sendiri. mana nak sedar kan?

so konklusinya PLEASE HAVE COMMON SENSE IN LIFE

entri ini tiada ada kena mengena dengan sesiapa 
so silalah bukak mata anda sebelum kami bukak mulut okay

okay bai~

*entri ini memang cynical, mintak ampun, tapi dah geram sangat*

No comments:

Post a Comment