September 03, 2011

apabila orang kedah berlagak kelantan..

assalamualaikum and hey hey peeps ^^

ohh tajuk entry mungkin sound sedikit racist
tapi i bukan berniat menaikkan kemarahan antara negeri..haha

ini adalah entry berkenaan gambar teaser yang i post before this

so adakah you guys dapat teka
apa kah dia?

jawapannya

jeng jeng jengg

v
v
v
v

kacang panjang dipotong kecil!


panggg..!! mau dapat penampor ni
haha, just kiddong.. ehh silap kidding *eksaited sangat dah lama tak membebel*

okay, actually gambar sebelum ini adalah bahan dalam menu dinner kami semasa malam raya kedua
i saja buat entry pasal raya kedua dulu..haha

'nasi kerabu'

sumpahh best korangggg

bila balik kampung, masa dok masak something
memory tu lagi precious dari rasa masakan tu nanti

sebab nak masak untuk ramai orang, plus , semua gila makan.

okay, cuba kira:

atuk and nenek = 2 org
family i = 5 org
family ibu *aunt* = 4 org
family ummi *aunt* = 4 org -2 org *baby*
unmarried aunt = 3 org
my cousin girlfriend and friends *dtg melawat bakal mertua,,haha* = 5 org
cik yong and jonjon = 2 org

dan mungkin ada nama yang tak disebut, approximately dalam... (+-) 30 people

memang segantang kau nak masak

dahlah kat kampung memang tradisional punya style

ada dalam 3 biji kelapa kena kukur, penat tak terkata *bajet dia yang buat pulak*
okayy fine, i tak kukur kelapa tu, but i pernah buat
siyes, pinggang anda akan terasa macam mau patah 18 part

punya lah lama masak, kitorang actually dinner at 10 malam, gilosss kan?


ohhh i malas nak cerita dah
so mehh layan few pics sebelum i sibuk menggaul kelapa with ikan rebus after that

ini baru sikit: tukang meracik bahan, ada tukang buat air, tukang gorang keropok, tukang jaga baby, tukang amik gambar, ohhh and nampak tak benda panjang warna coklat belah kiri tu, itulah kukur kelapa yeerrr
 
bunga kantan, serai and daun kesum, selepas diracik, effect awesome mereka terserlah, sedapppp!
 
 
kelapa yang still on the way dikukur, fresh dari pokok kelapa rumah nenek i
 
the bunga kantan
another bahan: kacang botol
 
haa, inilah gambar teaser, kacang panjang!
 
kobis
 
tangan siapa? i tak ingat
 
budu
 
air gula
 
ikan rebuss yang cedapppp!

p/s: nasi kerabu sedap, sumpah i cakap, bukan sebab biased but, kalau gi jual kat pasar malam, konpem licinn!


No comments:

Post a Comment