April 15, 2011

mari gerakkan badan anda, menari, goyang-goyang! ** ini bukan entri pergi clubbing

mesti korang pelik kan?
dah pukul 12 lebih tak reti-reti nak tidur, pastu ajak orang menari pulak
jangan risau, walaupun jam sudah tengah malam and i tengah menari-nari, 
tapi i bukan dekat "zzeeuukk" di bukit yang berbintang itu
i menari dekat rumah sewa sambil bertemankan lagu no other oleh my super junior oppa
sangat comel yer choreography step lagu tu, sesuai untuk i yang comel ni..
bwahaha..gelak kat diri sendiri

(ohh, nak lari topik kejap)
tau tak apa jadi hari ni? nak? nak? taknak? ala..nak la..haha
kejap je, korang dengar, i try explain dalam satu nafas

but first kena tarik nafas dedalam dulu..
IN!!!
"hari-ni-kan-ada-presentation-database-tapi-memang-tunggang-terbalik-tadi-nak-nak-tetiba-system-tu-gatal-nak-jadi-error-pulaks-so-kami-segroup-ini-sudah-gelabah-di-depan-lecturer-and -last-last-tergelak-tersengih-macam-kerang-baru-kena-rebus-errmmmm-sedapnya-kerang-rebus!!"
hahhh, korang dapat bayangkan tak i cakap ni dalam satu nafas?
boleh? baguss!! 
apa? tak boleh? apedaaa...

ok sambung balik pasal menari tadi
kenapa i menari malam-malam ni
dah buang tebiat ke? 
takdenye,sebab esok ada test yer. test database(database lagi -___-")
jadik, sebagai pelajar uitm di hatiku yang rajin dan baik, kita kena study! 
TETAPI!

ada tapi tu!! (nilah budak zaman sekarang, banyak betul alasan..ishh..ishhh)
mataku sudah mengantuk, kuyu and sepet ala-ala my babies di korea ituhh
siapa my babies bermata sepet itu? suka hari korang lah nak imagine siapa pun..hehe
tapi..my kyuhyun tak boleh lah, sebab dia dah buat double eyelid surgery.


jadi, untuk hilangkan mengantuk and focus time study, 
ada beberapa petua tak-berapa-menjadi yang i amalkan.

sediakan satu botol air kosong
 botol air 1liter tu tau! kalau yang 600ml tu i sekali teguk dah habis..haha
setiap kali korang rasa mengantuk, sila lah teguk air bebanyak
sebab setiap kali minum air, ia akan bekalkan gas bernama oxygen ke otak kita
so less mengantuk!
tapi jangan pulak korang teguk air coke or bandung cincau
tu buat lagi mengantuk lah sebab bergula

next, pakai earphone/headphone.
i guna kaedah ni bila kena buat assignment yang bertimbun
or time tengah study math
sebab tak perlukan hafalan, so takpelah kita guna earphone
sebab kalau sunyi sangat pun mengantuk kan?
pasang lagu ni memang effective lah untuk tolong kita stay up
tapi jangan pulak korang pasal lagu nirvana tak pun lagu-lagu metal yang berat
pasang music yang soothing-jiwang-jiwang-karat gitu
nak lagi bagus, pasang classical music 
beethoven ke, brahm ke, strauss ke, schubert ke, vivaldi ke
tapi takut classic sangat sampai korang tertidur pulak..hehe
tapi kan, i memang suka 'fur elise'
 sedapkan?

third! gerakkan badan anda
kaedah ni sangat sesuai kalau tengah menghafal
banyak kan pergerakan tangan and badan
first supaya tak mengantuk
and base on my personal experience, boleh tingkatkan konsentrasi tau!
biarlah orang cakap kau study tapi macam nak bersilat
janji masuk otak kan?

fourth! spaces!
kalau nak study, i memang style yang guna space yang besar
kalau boleh satu meja makan kat rumah ni i nak conquer
bila space besar, korang akan rasa less confined, so lagi selesa nak study

fifth! silence!
tadi cakap dengar lagu
pastu suruh silent pulak
apesal cakap pusing-pusing ni?
takde, for me, kalau i nak study
i need a quiet space
means, less people, less havoc, less movement
kalau study kat tempat yang orang lalu lalang
kita akan mudah distracted
for example, tengah-tengah study
ada pulak senior/president kita yang hensem lalu
mau tak distracted
nanti last-last, study mission jadi stalking mission pulak

last skali! blogging!
haha, bukan blogging je
kalau mata dah tahan sangat
anda take a break lah
buat apa-apa yang patut 
pergi bukak facebook, stalk member ke
pergi dapur masak maggi ke
pergi telefon boyfriend/girlfriend kejap ke
pergi kat balcony rumah korang hirup udara segar dimalam hari ke
tak pun, blog something macam i ni
haha, sebab biasanya seseorang tu takkan boleh focus exceed 2jam
so take a short break

lepas tu, sambung lah kerja anda semula

but! kalau dah buat semua di atas ni
and mata still nak tertutup
ada one more way to solve it using 3 simple steps

1- close the book
2- switch off the light
3- go to bed

haaaa...sebab kalau dah mengantuk sangat pun
takde guna kalau stay up
bukan masuk pun
baik korang tidur and bangun sebelum subuh
lagi masuk otak

but that method doesn't really work for me
sebab kalau i tidur dulu and then bangun like pukul 3/4 pagi
i'll end up tertido again dengan buku-buku sekali
haha

so, nampaklah sangat bahawa semua orang ada style study yang berbeza
apa-apa pun, tak kisahlah korang nak study camner pun
janji result gempak kan?? ^^

so, himnae!fighting!cayo!ganbatte!berusahalah!!haha


No comments:

Post a Comment