July 08, 2011

life's social guide: jadilah diri sendiri.

assalamualaikum guys! hello! anyyeong!

ini sebenarnya entri copy paste from my other blog.
but since i decided nak biarkan blog satu lagi tu jadi deserted land

it's okay lah to republish it here kan?\

btw, entri ni nada dia sedikit sarcastic and emo-ishh
tak tau lah pekena ngan aku time tuh.haha

p/s: penggunaan kata ganti nama diri dalam blog ni memang kelam kabut.haha

*************************************



kadang kadang aku rasa sangat pelik. kenapa kita tak boleh jadi diri sendiri semata-mata nak please orang lain. aku sanggup tahan diri dari buat benda yang aku suka only untuk parents aku. tapi no way aku akan berpura-pura suka atau benci something just because others do.



dulu ya. memang aku mengaku. ada masa-masa yang aku berpura-pura jadi orang lain just because nak puaskan hati manusia-manusia lain. walaupun tak suka, masih pura-pura. senyum plastik.

sekarang, aku hanya akan layan orang yang boleh terima aku bila aku jadi aku.weird? aku rasa tu cara terbaik kalau aku tak nak sakit hati macam dulu. aku sememangnya benci kawan dengan manusia yang pentingkan diri je. well, memang dalam dunia ni semua orang ada priority and kadang-kadang kita perlu pentingkan diri sendiri untuk survive. yang aku anti ialah orang yang over over.

kenapa tiba -tiba ter'emo' pagi-pagi ni (confrim time aku taip ni pagi-pagi buta). 
haha. jangan risau, aku bukan baru gaduh dengan sapa sapa. just terfikir pasal ni.



contohnya,
aku sangat-sangat suka layan korea ni.
haha. memang trend pun kan.
tapi kan, aku memang pantang kalau orang cakap aku minat music, drama or movie korea sampai abaikan negara sendiri.



ini satu lagi manusia yang aku susah nak ngam. people who judge other people based on the outside.
memang la satu spesis yang aku rimasss. and lemass.

kenapa? kalau kau tak layan korea ni ko memang patriotik habis la pasal negara kau?
entah-entah tarikh Hari Malaysia pun kau tak ingat.
sekurang-kurangnya, aku yang fanatik korea ni still nanges kalau tengok cerita melayu 'leftenan adnan' tu tau. kauu? nanges tak?

rukun negara? boleh ingat lagi?
perkara 3 (1) dalam perlembagaan malaysia macam mana pulak?
kau tahu ke kenapa suruhanjaya reid ditubuhkan time malaysia nak merdeka dulu?

kalau tak. silalah jangan suka-suka hati cakap aku gila korea sampai lupa negara sendiri.
aku tak cakap yang aku petriotik gila-gila punya. tapi tempat tumpah darah aku. sampai mati pun inilah tanah cinta hati aku.haha (cewahh)

jadi, walaupun aku tahu, tak de lah ramai sangat orang yang baca blog aku ni kan.
tapi sekurang-kurangnya, buat sesiapa yang dah baca. dah tahu.

sistem otak aku ni kadang-kadang ada lain sket dari orang lain.
department 'perasaan' dengan department 'air mata' memang rajin sket kalau nak banding dengan yang lain.

well, sekarang ni, kalau orang ejek aku kuat nanges pun aku da tak kesah. at least tu bukti yang aku ada perasaan lebih sikit dari manusia yang cakap begitu.

and satu lagi pendapat aku, aku tak rasa lelaki yang kuat nangis tu lemah berbanding lelaki yang tak menangis. in some ways, lelaki yang boleh menangis tu adalah lebih kuat sebab dia mampu tunjuk 'the other side of him'

well, in my opinion lah. and guys, entri ini adalah buah fikiran aku semata-mata. kalau korang terima ok la. komen-komen amat lah dialu-alukan.

p/s: cuma aku rasa rugi sebab tak sedar pasal perkara ni dengan lebih awal

sekian, selamat pagi  selamat malam !

No comments:

Post a Comment