November 08, 2011

life's guide: cuak bagi presentation? public speaking?

cr: cutesyworld

assalamualaikum and hey hey peeps ^^

okay, sebenarnya tadi i buat draft for public speaking next week. sebab pilih tajuk serious which is 'human trafficking' so i pun kena lah serious dalam mencari maklumat yang diperlukan. betul tak?
*konon, sebenarnya copy paste internet je*

hahaha, takde lah, usually, memang carik kat internet the info kan, but then i'll write my own speech. tambah-tambah lagi, presentation and public speaking are one of my fav things in class. compared to kelas yang kena dengar lecturer membebel straight dua jam, i like kelas yang perlukan kita bagi presentation better.

yes, tak dinafikan memang banyak kerja nak kena buat, especially bila group presentation. mau tunggang-terbalik hidup kejapp.

okay, bab cari maklumat and drafting your speech, rasa nya less problematic kalau nak compare dengan time presentation itself kan??

bila kita bagi speech or presentation, rasa cuak, nervous and semua yang seangkatan dengannya tetap akan ada. i ada baca somewhere before but i tak ingat kat mana, it says, even speaker yang memang dah biasa bagi speech pun kadang-kadang akan alami symptom stage fright ni.

in my case, i akan sejuk dua-dua tangan. and bila speech yang kena bagi tu agak penting sedikit, lutut rasa macam lemah semacam je. belum lagi sebut pasal eye contact, vocalize pause etc lagi

so i ada a few tips yang boleh buat korang kurangkan sikit rasa cuak tu, or kalau tak boleh sangat, jangan bagi obvious. (ni based on my pengalaman and apa yang i dah belajar or baca somewhere)

cr: prettywhiterose

firstly, confidence. yeah, memang susah nak build and believe me, i pun tak 100% confident everytime. but you guys kena try to be confident. rule nombor satu, preparation. based on my pengalaman, bila i buat presentation without enough preparation, i akan tend to cuak lebih. pastikan speech tu dah di practice at least sekali and jangan lupa pakai timer. bila korang pakai timer, korang akan tau flow speech tu either terlalu laju or too slow.

second, even though i tak pernah perasan rule ni kat mana-mana. personally, i recommend kalau you guys buat text ucapan tu sendiri. logic nya? when you guys yang tulis sendiri text tersebut, of course otak korang akan subconciously hafal, even tak semua, korang dah boleh grab main point easily.

rule ketiga, eye contact. okay, of course kita akan rasa malu bila berdiri depan everyone kan? so my trick is to find two or three people on the left, center, and right of the room yang korang rasa korang akan rasa less embarassed kalau pandang diorang. pastikan jangan pandang one side of the room sahaja. *i pernah kena tegur pasal ni*. and of course, jangan pandang ceiling, luar tingkap, luar pintu, jam or dinding kat belakang sekali. it's a big no, since orang akan anggap korang tak hormat or maybe tak yakin dengan diri sendiri.


rule seterusnya, action, position and posture. okay, sila berdiri tengah-tengah pentas or tengah-tengah kawasan untuk bagi speech tu, jangan sway badan korang ke kiri and kanan, and jangan berdiri sebelah kaki sahaja. get it? i mean, jangan berdiri with your whole weight on one side of your leg only. elakkan tangan anda dari melakukan unnecessary action like, garu tangan, muka, betulkan tudung or masukkan tangan dalam pocket baju. no way. 

hmmm, apa lagi ehh? jap biar i pikir

ohh the next one is your tone and pauses. firstly, silalah jangan bercakap dalam nada monotone. you'll sound like a dead man, or zombies, or worst, robots. and vocal pauses like, aaaaa, eeeee, uuuuu, ermmmmm. this one, even i pun kena jaga, because, mostly, bila i tak prepare untuk speech, i tend to urmmmm-ing, errr-ing, arrrr-ing. it shows yang you tak ingat your speech. so jangan buat preparation last minute so that vocalize pauses ni boleh dikurangkan. 

hmmm, apa lagi ek? rasanya tu je kot. yang i boleh ingatlah

so remember guys! a great speaker can influence people. so be one!

till next entry~ annyeong! byeong-byeong!

p/s: i share this just to kongsi ilmu, i'm not that good either :D

No comments:

Post a Comment